top of page

גיל המעבר

גיל המעבר, הידוע גם בשם מנופאוזה או בשמו הפחות מחמיא - גיל הבלות, אינו מתחיל בן לילה.
ניתן להתייחס לשתי תקופות עיקריות בהקשר של גיל המעבר:

1. תקופת הפרימנופאוזה

פרימנופאוזה היא התקופה שלפני הפסקת הווסת, הנמשכת בממוצע 1-4 שנים. בתקופה זו נשים עלולות לסבול מדימום ווסתי לא סדיר או כבד, ובמקביל מצבי רוח, גלי חום.
תסמונת קדם ווסתית (PMS), המתבטאת במצבי רוח (דיכאון, חרדה) ותסמינים גופניים שונים (כאב בשד, כאב ראש, תחושת נפיחות) לפני הווסת, נוטה להחמיר בתקופת הפרימנופאוזה, במיוחד בנשים שסבלו ממנה בעבר.

איך תדעי אם גם את סובלת מתסמונת קדם וסתית? כדאי לבצע מעקב ולתעד לפחות במשך חודשיים את התסמינים מהם את סובלת. במידה והתסמינים מופיעים בשבוע שלפני הווסת באופן מחזורי, חולפים עם התחלת הווסת, ופוגעים באיכות חייך – את זקוקה לטיפול. קיימים כיום מגוון טיפולים שעשויים לשיפור את איכות החיים שלך.

2. גיל המעבר (מנופאוזה, תום הווסת)

המנופאוזה היא התקופה בה מסתיימת הפוריות ונפסקת הפעילות השחלתית – ניתן לאבחן אחרי שנה ללא ווסת. הגיל הממוצע להפסקת הווסת בארץ הוא 49-50 שנים. כ-10% מהנשים יחוו את גיל המעבר מוקדם יותר (מנופאוזה מוקדמת), כלומר הפסקת הווסת לפני גיל 45.
לאור תוחלת החיים העולה, המשמעות הנלווית היא שנשים חיות כשליש מחייהן במצב של חוסר פעילות שחלתית!

אז מה עובר עלינו בגיל המעבר?

תקופת גיל המעבר היא תקופה עם השלכות בכל תחומי חיי האישה – בריאותית, רגשית, משפחתית ומקצועית. לחלק מהנשים זו תקופה קשה המסמלת הזדקנות, אבדן הפוריות, הקן המתרוקן, פגיעה ביחסי אישות ובדימוי הגוף. מאידך, יש נשים החוות את המנופאוזה כהזדמנות להתחלה חדשה.
הפסקת הפעילות השחלתית וירידת רמות ההורמונים – בעיקר אסטרוגן – משפיעה על כל מערכות הגוף התלויות באסטרוגן, מה שמוביל להופעת תסמינים.

התסמינים המוכרים ביותר הם קבוצת התסמינים הואזומוטוריים – גלי חום, הזעה, דפיקות לב. קבוצה נוספת היא תסמינים נוירופסיכיאטריים הכוללת עצבנות, חרדה, דיכאון, הפרעות שינה, ירידה בחיוניות, "אני לא אני", ערפל מחשבתי. הקבוצה השלישית – תסמינים אורוגניטליים –כוללים יובש נרתיקי, גרד וצריבה בנרתיק, הפרעות בשתן, דלקות חוזקות בדרכי השתן, כאב בקיום יחסים.
יש עוד עשרות תסמינים פחות שכיחים ופחות מוכרים.
קיימת שונות רבה בין הנשים, הן בסימפטומים והן בחומרתם. לחלק מתמזל המזל ועוברות את התקופה ללא כל תסמינים או בלוויית תסמינים קלים ביותר.

כ-80% מהנשים יתארו לפחות סימפטום אחד, 30% יתארו סימפטום אחד או יותר בדרגת חומרה קשה.
הסימפטומים עלולים להיות מטרידים ברמה היומיומית ולהוביל לפגיעה באיכות החיים
נשים רבות לא יודעות לקשר בין הסימפטומים שהן חוות לבין גיל המעבר, חלקן חוות מבוכה לפנות לעזרה ולספר על כך.

בשנים האחרונות יש עליה רבה במודעות לתסמיני גיל המעבר. יש תמימות דעים בין כל האיגודים המקצועיים ברמה הארצית והבינלאומית, כי יש לטפל בנשים הסובלות מסימפטומי גיל המעבר, אם הן בחלון הזמן המתאים.

ועדיין, חלק קטן מהנשים נוטלות טיפול הורמונלי חליפי, על אף יתרונותיו הרבים.
נשים רבות עדיין חוששות מהטיפול ההורמונלי.

קיימת כיום קשת רחבה של טיפולים אפשריים – תרופות הורמונליות ולא הורמונליות, תוספים צמחיים, רפואה משלימה, והתאמת הטיפול נעשית באופן אישי לכל מטופלת בהתאם לחומרת התסמינים, רקע רפואי, משפחתי, העדפותיה וחששותיה.

אני מזמינה אותך למרפאה לקבל ייעוץ מקיף אודות אפשרויות ויתרונות הטיפול העומדות בפנייך. יחד נתפור את החליפה הטיפולית המתאימה ביותר עבורך, על מנת למנוע ממך סבל מיותר ולשמור על בריאותך.

bottom of page