top of page

הפריה חוץ גופית - IVF

(IN VITRO FERTILIZATION)

הפריה חוץ-גופית (IVF) הוא טיפול המוצע לזוגות עם ליקויי פוריות שונים, ביניהם ליקוי מכני (פגיעה או חסימת חצוצרות), גורם זכרי (בעיה בזרע בדרגה חמורה), אנדומטריוזיס בדרגת חומרה קשה, אי פריון לא מוסבר, כשלון טיפולי הזרעה, גיל אימהי מתקדם (מעל 39) ועוד. הפריה חוץ גופית היא גם הטכניקה הרפואית העומדת בבסיס שימור פוריות לצורך הקפאת ביציות או עוברים, תרומת ביצית ופונדקאות.
טכניקת ה-IVF הינה בשימוש כבר למעלה מ- 40 שנה, ובאמצעותה נולדו מיליוני תינוקות ברחבי העולם. במדינת ישראל לבדה מבוצעים עשרות אלפי מחזורים של טיפולי IVF מדי שנה, כאשר שיעור הסיבוכים בטיפול הינו נמוך. טיפול IVF כלול בסל הבריאות לכל אישה עד גיל 45 שנים, לצורך הולדת ילד ראשון ושני.

הטיפול מבוסס על מתן טיפול הורמונלי לעידוד התפתחות מספר זקיקים בשחלה, תחת מעקב באמצעות בדיקות דם ואולטרסאונד מדי מספר ימים. כאשר התנאים מתאימים, ניתנת זריקה לגרימת ביוץ וכעבור כ-36 שעות מתבצעת בחדר ניתוח שאיבת ביציות מהשחלות דרך הנרתיק.
לאחר השאיבה, הביציות מופרות במעבדה באמצעות הזרע בשיטות שונות (רגיל או מיקרומניפולציה), והעוברים מתפתחים בתנאים מיטביים במעבדה במשך מספר ימים באינקובטור הנקרא אמבריוסקופ, המאפשר מעקב הדוק אחר תהליך החלוקה והתפתחותם ודירוג בהתאם. כעבור 3-5 ימים מהשאיבה מתבצע תהליך של החזרת עובר/ים ישירות אל הרחם. ההחלטה אם, מתי וכמה עוברים להחזיר תלוייה בשיקולים רפואיים שונים. ניתן להקפיא את העוברים שלא הוחזרו באותו מחזור טיפול אם איכותם מאפשרת זאת.

במקרים בהם ידוע על מחלה גנטית במשפחה, יש להשלים יעוץ גנטי לפני טיפול ההפריה החוץ גופית. במידת האפשר, ואם יומלץ על כך על ידי רופא גנטיקאי, ניתן לבצע בדיקת PGD (אבחון גנטי טרום השרשה) במימון סל הבריאות. בבדיקה זו נלקחת ביופסיה של תאים בודדים מהעובר ונשלחת לבדיקה במכון גנטי. עובר שנמצא תקין יוחזר לרחם, ועל ידי כך ניתן למנוע לידת ילד/ה חולה.
ניתן גם לבצע אבחון גנטי טרום השרשה לבחירת מין היילוד מסיבה רפואית הקשורה במין היילוד (מחלות כגון המופיליה, אוטיזם) או שמסיבה אינה רפואית -כאשר לזוג או אישה רווקה יש ארבעה ילדים מאותו מין ומעוניינים בילד נוסף מהמין השני. בכל מקרה יש לקבל לכך אישור ממשרד הבריאות.

גם אם אין הסטוריה של מחלה גנטית במשפחה, קיימת אפשרות לבדיקה גנטית של העוברים באמצעות סקר גנטי טרום השרשתי (PGT-A) במימון עצמי. בבדיקה זו נלקחת ביופסיה של תאים בודדים מעובר בן 5 או 6 ימים, מאזור הטרופאקטודרם (ממנו מתפתחת השליה) והדגימה נשלחת לבדיקה במכון גנטי. בינתיים מקפיאים את על העוברים עד לקבלת התוצאות תוך כחודש. הבדיקה מאפשרת לזהות חסרים או תוספות גדולים בחומר הגנטי (בכרומוזומים) של העובר. באופן זה, ניתן להמנע מהחזרת עובר לא תקין לרחם, אשר עלול להביא להפלה או ילד עם בעיה גנטית.
בישראל, נכון לשנת 2022, 20% ממחזורי הטיפול של הפריה חוץ גופית עם החזרת עוברים הסתיימו בלידת חי. חשוב להבין כי שיעורי ההצלחה מושפעים מהגורם לאי פוריות ובמיוחד מגיל האישה בעת הטיפול. ככל שאישה צעירה יותר, כך סיכויי ההצלחה גבוהים יותר, ולהיפך.

bottom of page