top of page

בדיקת EXEM Foam

הדמיית הרחם והחצוצרות – סונוהיסטרוסלפינגוגרפיה

הפרעות מולדות בחלל הרחם (כגון מחיצה ברחם, רחם דו קרני, רחם חד קרני) או הפרעות לא מולדות המשפיעות על חלל הרחם (כגון פוליפ, שרירן, הדבקויות), הן ממצא המופיע בשכיחות של כ-17% בנשים הסובלות מאי פריון. הפרעות אלה עלולות לגרום לירידה בשיעורי ההצלחה בטיפולי פוריות והפריה חוץ גופית, וגם לעליה בשיעור הפלות וסיבוכי הריון. ומכאן – החשיבות לאבחן אותם.

 

בדיקת סונוהיסטרוסלפינגוגרפיה (ExEm foam)  מהווה חלק חשוב מבירור אי פריון. זוהי בדיקה רגישה וטובה יותר להערכת פנים הרחם בהשוואה לאולטרסאונד גינקולוגי "רגיל", בעלת ערך ניבוי חיובי ושלילי של כ- 90%.

מדובר בבדיקה שהולכת ומחליפה בשנים האחרונות את בדיקת צילום הרחם. בניגוד לצילום רחם, המצריך הזרקת יוד לחלל הרחם וחשיפה לקרינת רנטגן, בדיקת הסונו קצף מתבצעת בטכניקה חלופית ומאפשרת לקבל מידע על תקינות חלל הרחם והחצוצרות ללא שימוש בקרינה כלל, ללא צורך בהזרקת חומר ניגוד (חוסך סיכון של תגובה אלרגית אפשרית), וברוב המוחלט של המקרים גם ללא צורך בתפיסת צוואר הרחם ומשיכתו, מה שמפחית משמעותית את הכאב בבדיקה. מחקרים הראו כי הבדיקה גורמת לכ-50% פחות כאב מאשר צילום רחם.

הבדיקה אפשרית גם כחלופה לבדיקת היסטרוסקופיה להערכת חלל הרחם, ולעתים שתי הבדיקות משלימות זו את זו להבנה טובה יותר של מבנה הרחם. בדיקת היסטרוסקופיה אמנם מאפשרת לראות את פתחי החצוצרות, אך יתרונה הגדול של בדיקת ה-ExEm foam הוא שהיא מספקת גם מידע האם החצוצרות פתוחות והאם המעבר בהן תקין. לעומת זאת, חשוב לציין כי בדיקת ה-ExEm foam היא בדיקה אבחנתית בלבד, בניגוד להיסטרוסקופיה, המאפשרת גם התערבות טיפולית (למשל להסרת פוליפ) תוך כדי הבדיקה. 

יתרון נוסף של בדיקת הסונוהיסטרוסלפינגוגרפיה (ExEm foam) הוא שלאחריה יש עליה בשיעור ההריונות, באופן שווה לעליה המושגת לאחר צילום רחם.

בדיקת הסונוהיסטרוסלפינגוגרפיה (ExEm foam)  הינה בדיקה פשוטה וקצרה, בה נעשה שימוש באולטרסאונד וגינלי. בשלב ראשון מבוצע אולטרסאונד אגן ותלת מימד של חלל הרחם. לאחר מכן, מוחדרת באופן סטרילי צינורית דקיקה עם בלונית לצוואר הרחם, דרכה מזליפים מים פיזיולוגיים (סליין) לחלל הרחם, לצורך הדגמת פנים הרחם בדו מימד ובתלת מימד, ולסיום מוזלפת תמיסת ה-  ExEm foam (ה"קצף" הינו מי סליין מעורבים בבועות אוויר), המאפשרת לראות מעבר או אי מעבר דרך החצוצרות, והאם קיים פיזור תקין של החומר סביב השחלות.

הבדיקה מתבצעת על ידי שתי נשות צוות. משך הבדיקה עצמה כרבע שעה, אך הזלפת החומר (הגורמת לאי נוחות עד כאב) נמשכת הוא שניות בודדות בלבד.

 

הנחיות אודות תזמון הבדיקה האופטימלי והנחיות חשובות לפני ביצוע הבדיקה – ניתן למצוא ולהוריד בלשונית "טפסים".

bottom of page