הקפאת ביציות
שימור פוריות מבחירה
אישה נולדת עם מלאי מוגבל של ביציות, אשר כמותן ואיכותן פוחתות עם הגיל באופן הדרגתי. תהליך זה מואץ משמעותית החל מגיל 35-37 שנים ומשפיע לרעה על הסיכויים להרות וללדת. מכאן נולד הרעיון של שימור פוריות, בבסיסו הרצון להשאיר את האפשרות להפוך לאימהות גם בגיל מבוגר יותר.
בשנת 2011, אושר לנשים בישראל לבצע הליך של שימור פוריות מבחירה מגיל 30 ועד שמלאו להן 41 שנים. החל מחודש ספטמבר 2022, הרחיב משרד הבריאות את מספר הליכי שאיבת הביציות המותר לצורך שימור פוריות - עד 6 שאיבות, וכן הוגדל מספר הביציות המותר להקפאה - נשים שעברו בעבר שאיבת ביציות עד גיל 35, יוכלו לבצע שאיבה נוספת אם נשאבו מהן עד 25 ביציות. נשים שעברו שימור אחרי גיל 36, יוכלו לבצע שאיבה נוספת אם נשאבו מהן עד 35 ביציות.
ניתן לבצע הקפאה של ביציות או עוברים (ביציות מופרות), או שניהם, בהתאם לשיקולים שונים.
תהליך השימור זהה לתהליך ההפריה החוץ גופית, רק שבסופו, מאחר ואין כוונה להרות מיידית, הביציות/העוברים מוקפאים בתהליך הנקרא ויטריפיקציה ויכולים להישמר בהקפאה שנים רבות. ניתן להשתמש בהן/ם עד לגיל 54, אך אני לא ממליצה לחכות לגיל מבוגר, מאחר ויש יותר סיבוכי הריון ככל שהגיל עולה.
חשוב להדגיש שהקפאת ביציות או עוברים אינה תעודת ביטוח של 100% להבאת ילדים לעולם בעתיד.
סיכויי ההצלחה תלויים בעיקר בגיל בו בוצעה ההקפאה ובכמות הביציות/עוברים שהוקפאו.
הקפאת ביציות או עוברים שלא מסיבות רפואיות (שימור פוריות "סוציאלי") אינה כלולה בסל הבריאות. עלויות השימור משתנות בין בתי החולים השונים והעלות הכוללת תלויה במספר המחזורים שיבוצעו, בתוספת עלות התרופות. בדרך כלל, כעבור חמש שנים יש להוסיף גם תשלום שנתי לצורך המשך ההקפאה.
כשאישה מגיעה אליי לייעוץ לפני הקפאת ביציות, אני קודם כל מבצעת הערכה מקיפה, הן של פרמטרים הקשורים לתפקוד השחלות והן של מצבה הבריאותי והרקע המשפחתי.
על פי שקלול של כל הגורמים הללו ניתן לבצע הערכה גסה לסיכוייה ללידה בעתיד מהביציות שיוקפאו, ואת כמות הביציות שתידרש לשם כך.
אני נוהגת ליידע אודות האפשרות לתהליך הקפאת ביציות ו/או עוברים גם זוגות נשואים שמגיעים אליי לטיפולי פוריות, מאחר ולחלקם עדיין אין ילדים והם מעוניינים במשפחה גדולה בעתיד. אני רואה כיום יותר ויותר זוגות שבוחרים לבצע הקפאת עוברים לשם כך.
לא כל אישה או זוג בטוחים אם ירצו ילדים אי פעם, מה גם שמדובר על הליך רפואי הדורש השקעה לא מבוטלת של זמן וכסף, אבל מטבען של החלטות ודעות להשתנות עם הזמן.
ולכן, לדעתי האישית, בהסתכלות עתידית מושכלת, נכון יותר להשאיר את האופציות פתוחות מאשר להצטער יום אחד בדיעבד.
אני מבצעת את טיפולי שימור הפוריות ביחידת ההפריה החוץ גופית בהרצליה מדיקל סנטר, ומלווה את התהליך מתחילתו ועד סופו.
לקבלת יעוץ מדויק יותר, אני ממליצה להגיע לפגישה הראשונית לאחר השלמת "בדיקות להערכת מצב הפוריות" – ניתן להוריד דף הסבר והנחיות לכך בלשונית "טפסים" באתר.