top of page

תרומת ביצית

כרופאת פוריות, המקצוע שלי מלא באתגרים, קשיים ואכזבות, אך גם רצוף הצלחות, סיפוק ושמחה. אחד מהנושאים הפחות נעימים לדבר עליהם, הוא תרומת ביצית.
אחד מהמנטורים הוותיקים שלימד אותי בהיותי רופאת פוריות צעירה, אמר לי לא פעם שאם אגיד למטופלת את האמת הכואבת על מצב הפוריות הירוד שלה, היא תעבור לרופא אחר. עם השנים נוכחתי כי בלתי נמנע שיהיו מטופלות כאלה, שיעזבו. ועדיין, למרות אי הנעימות שכרוכה בכך, להסביר את המצב הרפואי בצורה כנה ואמיתית תמיד יהיה נר לרגליי.

לכן, אם אני רואה בכך צורך, אני לוקחת נשימה עמוקה, וממליצה על תרומת ביצית.
אני רוצה לשתף אתכם/ן שלא קל לנהל עם בני זוג או מטופלת את השיחה הראשונה על תרומת ביצית. התגובות שאני נתקלת בהן נעות מהכחשת המצב, הדחקה, ועד תדהמה מוחלטת, כעס והתנגדות. אני מגיעה ממקום לא שיפוטי, ויכולה להבין לחלוטין את כל מנעד התגובות הרחב. למרות התגובות הללו, אני מבינה שיש לי מחוייבות למטופלות ולזוגות שבטיפולי לשקף את המצב האמיתי ולשאוף לטיפול הטוב ביותר שאני יכולה להתאים עבורם, שיתן לנו את סיכויי ההצלחה הטובים ביותר לילד משלהם.

אז מהי בעצם תרומת ביצית?

תרומת ביצית הינה טיפול המיועד לעזור לנשים אשר התפקוד השחלתי שלהן ירוד, ולא מצליחות או אינן יכולות להרות באמצעות ביציותיהן שלהן מפאת גיל מתקדם או סיבות רפואיות אחרות. כמו כן, לזוגות חד מיניים, בהם שני בני הזוג הם גברים, תידרש תרומת ביצית על מנת שיוכלו להפוך להורים.
תרומת ביצית מהווה פתרון המאפשר לנשים אלה ללדת ילדים משלהן. לפי החוק בארץ ניתן לקבל תרומת ביצית עד גיל 54 שנים. התרומה הינה אנונימית, והנתרמת לא תקבל מידע מזהה על התורמת.
בעשורים האחרונים תרומת ביצית הפכה שכיחה יותר יותר, כתוצאה נלווית לדחיית גיל הילודה. מאחר והניסיונות להרות מתבצעים במקרים רבים בגילאים בהם פוטנציאל הפוריות מופחת, סיכויי ההצלחה להרות מביציות עצמיות הם נמוכים.

הרבה מהנשים והזוגות בוחרים לא לספר שילדיהם מתרומת ביצית, לכן לפעמים מרגיש כאילו את/ם היחידים שזקוקים לטיפול זה, אבל זה לא נכון. אם צרת רבים היא חצי נחמה, אז אני יכולה לעודד ולומר שמדי שנה נולדים בארץ אלפי ילדים מתרומת ביצית.
סיכויי ההצלחה להרות וללדת ילד בריא מתרומת ביצית הם גבוהים!
ניתן לקבל תרומת ביצית מתורמת ישראלית או תורמת ביציות מחו"ל. יש כמובן יתרונות וחסרונות לכל אחת מהאפשרויות.

בתרומת ביצית ישראלית ההיצע נמוך יחסית ומתבצע במרכזים רפואיים בודדים בארץ, כך שאחוז קטן מטיפול תרומת הביצית מתבצע בארץ וזמני ההמתנה ארוכים יותר. כמו כן, התרומה מתחלקת בין מספר נתרמות, כך יש יותר סיכוי לאחאים (חצאי אחים). מאידך, העלות נמוכה יותר ומדובר על תורמת יהודיה, ולחלק המטופלות זהו פקטור מכריע לקבלת ההחלטה.
הרוב המכריע של טיפולי תרומת ביצית בארץ מתבצע בחו"ל. תרומת ביצית בחו"ל היא מתורמות שאינן יהודיות לרוב, וכרוכה בעלויות גבוהות יותר. מצד שני, יתרון בולט הוא הזמינות הגבוהה יותר, כך שההיצע גבוה יותר וניתן להתחיל בתהליך תוך זמן קצר לאחר השלמת הבדיקות הנדרשות. יתרון נוסף בתרומה מחו"ל הוא סיכוי נמוך יותר לאחאים.

אישה נולדת עם מלאי מוגבל של ביציות, אשר כמותן ואיכותן פוחתות עם הגיל באופן הדרגתי. תהליך זה מואץ משמעותית החל מגיל 35-37 שנים ומשפיע לרעה על הסיכויים להרות וללדת. מכאן נולד הרעיון של שימור פוריות, בבסיסו הרצון להשאיר את האפשרות להפוך לאימהות גם בגיל מבוגר יותר.

בדרך כלל הזרע הקפוא מוטס לחו"ל, שם מפרים איתו את ביציות התורמת, ומחזירים עוברים לארץ לצורך החזרה לרחם של הנתרמת.
יש מספר מרכזים רפואיים בחו"ל המבצעים תרומת ביצית ומאושרים על ידי משרד הבריאות. אני נוהגת לבצע טיפולי תרומת ביצית משני מרכזים עיקריים באוקראיינה, המאושרים לייבא עוברים לבית החולים הרצליה מדיקל סנטר.

במרפאתי אני מלווה טיפולי תרומת ביצית מתחילתם ועד סופם. בפגישה הראשונה נערוך יעוץ ראשוני, היכרות מעמיקה של הרקע הרפואי, הסברים כלליים והפנייה לכל הבדיקות הנדרשות. בפגישה השניה נעבור יחד על הבדיקות, נחתום על טפסי הסכמה לטיפול ונבנה את תוכנית הטיפול המתאימה ביותר. אני מלווה ומסייעת בשאלות שעולות לאורך התהליך, כגון בחירת התורמת. כשיגיע היום המיוחל, אבצע את החזרת העובר לרחם.

לקבלת יעוץ מקיף והתחלת התהליך של תרומת ביצית – את/ם מוזמנת/ים לקבוע תור.

אני ממליצה להיכנס ללשונית "טפסים" ולהוריד את "רשימת בדיקות נדרשות לפני תרומת ביצית" – מבקשת להשלים הבדיקות לפני הגעה ליעוץ הראשון.

bottom of page